dissabte, 13 de febrer del 2016

34 =El president Manuel Azaña i la seva vivència a Badalona


L advocat, escriptor i polític en Manuel Azaña i Díaz , va ser presentat a la Margarida Xirgu, durant la lectura de l’obra “ Mariana Pineda “ pel seu autor en Federico Garcia Lorca, realitzada en el Teatre Eslava de Madrid al 1927, encara que l’obra es va es-trenar al Teatre Goya de Barcelona.
La curiositat de conèixer una Lògia mesònica porta a Dn. Manuel a formar part  al 1929.
Al desembre de 1930 es va realitzar un pronunciament militar  a Jaca, en que els capitans Galan i Garcia Hernández foren empresonats i afusellats, Azaña es va quedar amagat a Madrid seguin les ordes del seu propi partit Acció Republicana que havia fundat al 1925.
El 14 d´abril de 1931, quant la bandera republicana presidia la Cibeles, Dn. Manuel es requerit, primer com President provisional del Consell de Ministres i desprès com a Ministre de la Guerra, fins
les eleccions de novembre de 1933, en que va ser subtituit de Ministre i sols es mantingué de Diputat,
Els germans Àlvarez Quintero, recomanen a Margarida Xirgu el treball escrit al 1928 per Azaña “ La Corona “, que es acceptada i estrenada el 11 de desembre de 1931 al Teatre Goya de Barcelona, on va ser una mes que discutida representació, amb el públic totalment fred i distes, en contrapartida quan es estrenada a Madrid a l´abril 1932, també per la Xirgu va ser considerada un clamorós èxit.
En aquells moments la Margarida Xirgu era considerada una actriu molt polititza-da,per les seves estrenes “ Mariana Pineda “ de Garcia Lorca, “Fermin i Galan” d’Alberti i la “Corona” d’Azaña.
El 6 d´octubre 1934 el President de la Generalitat de Catalunya, en Lluis Companys, proclama la República Catalana i el governador militar general Batet, es nega a complir les ordres i sufoca l’intentona utilitzant les forces militars a les seves ordres. 
Aquells dies es trobava a Barcelona en Manuel Azaña, que va ser detingut i acusat de còmplice del cop revolucionari i empresonat als vaixells de guerra Alcalà Galiano i/o Cadis. Per aquest motiu la Margarida Xirgu ofereix la seva casa del c/. de Santa Madrona nº 118, a la esposa i familiars del detingut, per poder resta a prop seu, mentres segueixi detingut.  
En Manuel Azaña accepta l´hospitalitat i quant surt a de la presó el 28 de desembre de 1934, passa uns dies a Badalona, a l’espera i preparació de la seva tornada política, formant una aliança amb els partits d’esquerra.
La coalició de partits o Front Popular, es guanyadora de les eleccions i Manuel Azaña es l´encarregat de formar govern i el 11 de maig de 1936 es elegit President de la República Espanyola.
Mes tard al mes de juliol visita Barcelona i, te un fort enfrontament amb el President  Companys, que mai va perdonar al president Azaña, la seva intervenció mai aclarida, dels enfrontaments i afusella-ments a les “Casa Viejas de Cádiz” fets ocorreguts al gener de 1933, una situació personal mol desagradable, durant la llarga convivència del Govern de la República a Barcelona de 1936 / 1938.
La seva  marxa cap a l’exili, el porta a França on dimiteix com a President de la República. 
La guerra esta perduda i la seva salut es cada dia mes delicada, ell i la seva esposa son evacuats amb ambulància i les autoritats franceses els traslladen a Vichy i finalment a Montauban, lloc on el President Manuel Azaña va morir el 3 de novembre de 1940 al Hotel du Midi, va ser enterrat al dia següent  seguin la seva voluntat de No ser mogut del lloc on moris. 
El mariscal Pétain va prohibir que fos enterrat amb honors de cap d' Estat i sols va accedir que fos cobert amb la bandera espanyola, a condició que aquesta fora la bicolor de l´espanya  nacionalista, i 
de cap manera la de la República. L'ambaixador de Mèxic va decidir llavors que fos enterrat amb la bandera mexicana. Segons explica a les seves memòries, Rodríguez li va dir al prefecte francès: 
"El cobrirà amb orgull la bandera de Mèxic- Per a nosaltres serà un privilegi; per als republicans, una esperança, i per a vostès, una dolorosa lliçó".





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada