dimecres, 10 de febrer del 2016

33 = Margarida Xirgu una conciutadana mol especial.


Quant passegem per al final de la Rambla, concretament per el c/. de Santa Madrona, si féssim memòria recordaríem que la veïna del nº 118, havia estat una aquelles persones que sense ser  de Badalona el seu lloc de naixença, durant la seva estada entre nosaltres i posteriorment molt allunyada, si mes no sempre la va honorar, era la Margarita Xirgu i Sobirà ( Molins de Rei 1888 / 1969 Montevideo – Uruguai )
La família Xirgu es va desplaçar a viure a Girona de 1890 a 1896, després  varen retornar per viure a 
Barcelona i principia d´aprenenta en un  taller de passamaneria, al mateix temps que comença a interessar-se per el teatre d´afeccionats.
Al 1902 va debutar amb 14 anys, al grup de teatre del Saló Asiàtic de Barcelona, la seva afició la fa seguir actuant al Ateneu  del districte V i també amb gran èxit al Cercle de Propietaris de Gracia.
Al 1905 els metges li descobreixen una lesió pulmonar i aconsellen la proximitat del mar, aquest acostament fa que un temps desprès debuti amb el grup d´aficionats de teatre de  Gent Nova de Badalona. 
A finals de 1906 debuta professionalment en el Teatre Romea,com la Blanca de Mar i Cel
A la mort del seu pare al 1907 es va càrrec de la seva mare i el seu germà petit Miquel.
Continua amb una carrera professional plena d’exits en els Teatres Principal i Romea de Barcelona, durant el 1910 va formar compa-nyia de teatre pròpia. 
Durant la seva vida artística va actuar diverses vegades al Teatre Español del c/.del Mar, sense oblidar el Teatre Zorrilla amb“El fill del Rei” al 1910 i també al 1933 que junt amb Enric Borràs varen estar guardonats amb la medalla d’Or de la ciutat de Badalona.
Durant el 1909 va provar en el cine i també al 1916, finalment al 1938 va  protagonitzar Bodes de Sangre en el cinema argenti.
Es va casar al setembre de 1910 amb Josep Arnall, un inoblidable amor de joventut amb qui havia triomfat amb “Joventut de Príncep” al Teatre Principal de Barcelona, aquest amor es va trucar al 1936 amb la mort del seu marit  Josep a la Havana (Cuba).
Durant el 1913 realitza el seu primer viatge a Sud-americà,actuant al Teatre Odèon de Buenos Aires i
també va visitar Xile e Uruguai, obtinguem uns bons èxits.
Durant el 1914 es trasllada a Madrid amb l´intenció de treballar en el teatre castellà, es presenta amb  l´estrena de Patio Azul  de Santiago Rossinyol, obtenint una gran acceptació a l´escena madrilenya, amb el vist i plau dels autors de l´época com Valle Inclan = Perez Galdos = Jacinto Benavente = 
Eduardo Marquina i mols d´altres que li oferiran estrena les seves obres, la llista seria interminable i sols ressenyarem Yerma = Marianela = El Mal que nos hacen =, etc... etc...  
També  recorda darem la fusió de les Companyies de teatre d´Enric Borràs i la Margarida Xirgu al 1919 i l´estrena de la obra” Alimaña” de Eduardo Marquina amb la nova companyia..
En arribar l’any 1921 la Margarita Xirgu marxa en un segon viatge a Cuba i Mèxic.
Al novembre de 1922 compra la casa de Santa Madrona nº 118 i un temps desprès una altre casa al c/.Santa Maria nº 124, amb l’idea  d’unir-les ambdues per els badius.
El concepte primordial d’aquesta operació es facilitar a la seva mare, una millorarà per la seva salut i també un espai mes gran al conviure amb el seu fill Miquel i la seva família a Barcelona. Així mateix durant les temporades que actues a Barcelona, la Margarita podria disposar de vivenda pròpia i restar mes còmodament amb el seu marit Josep, que hostejats en els Hotels.
Els treballs corresponents a la unió de les dues cases i les reformes interiors, es varen realitzar durant el 1931 i desgraciadament la seva mare no en va gaudir tota vegada que havia mort al 1926.
La casa en façana al c/. de Santa Maria va ser ocupada per el seu germà Miquel i família, i la casa enfront del mar per el matrimoni  Arnall - Xirgu i/o els seus hostes que pugessin tenir invitats.
Al 1925 estrena al Teatre Goya de Barcelona “ Santa Juana”  de Bernat Shaw,
A l’estiu de 1926 coneix al  poeta andalús Federico Garcia Lorca.
Durant la lectura a Madrid de l’obra “Mariana Pineda” el seu autor en Federico Garcia Lorca, va presentar  Margarita Xirgu, al periodista, escriptor i polític Manuel Azaña.
L’estrena al Teatre Goya de Barcelona de Mariana Pineda, amb els decorats de Salvador Dalí al 1927,va ser un gran èxit per l’autor i per l’actuació de Margarita Xirgu.
Des de llavors va mantenir una veritable i bona amistat amb els poetes Garcia Lorca i Rafael Alberti i també amb Manuel Azaña, sen l’escollida per estrenar obres de tots tres.
Durant l´any de 1932 el President de la República Espanyola Dn. Manuel Azaña, la va condecorar amb l’ordre de Isabel la Católica .
També aquell any per 2ª  vegada es fusionen les companyies de teatre Enric Borràs i Margarita Xirgu.
El dia 6 d’octubre de 1934 el president de la Generalitat en Luis Companys, proclama la República Catalana, i el governador militar general Batet, sufoca l’intentona i empresona al govern català.
Per aquelles dates el expresident de la República Dn. Manuel Azaña  es trobava a  Barcelona, i va ser acusat de còmplice del cop revolucionari i també empresonat alñ vaixell Cadis, ancorat al port de Barcelona.
En assabentar-se’n la Margarita Xirgu, li ofereix la seva casa de Badalona del carrer de. Santa Madrona, a fi que l´esposa i familiars de Manuel Azaña puguin restar a prop del detingut.
El 28 de desembre de 1934, l’Azaña accepta l’hospitalitat de la Margarita i quant surt de la presó pesà uns dies a Badalona, a l’expectativa de ser ben rebut per tot arreu.
Independentment del procés polític que viu el país, la nostre veïna segueix assolint bons èxits, amb Yerma = Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las Flores i la reestrena de “ Bodas de Sangre “ totes elles de Federico Garcia Lorca.
A les eleccions de febrer de 1936, la coalició electoral o Front d´Esquerreres, en surti guanyadora i Dn. Manuel Azaña es l’encarregat de formar el nou govern i el 11 de maig de 1936  es elegit de nou President de la República Espanyola.
Al gener de 1936  Margarita Xirgu i el seu marit Josep Arnall, havien deixat Barcelona per iniciar el seu quart viatge a Sud-americà, en cap moment quant varen embarcar en el vaixell Santander, podien pensar que ja no tornarien mai mes a Catalunya, inicialment Federico Garcia Lorca també els tenia que acompanyar, No obstant el poeta s'hi repensa en l'últim moment i es queda a Espanya, prometen-los trobar-se mes endavant en els paisos americans.Malauradament aquest rencontre no succeirà  mai,
al mes de juliol esclata la Guerra Civil i durant el mes d´agost de 1936 el poeta Federico Garcia Lorca és assassinat, al poble d´Alfacar (Granada ), la mort del poeta i un temps desprès la defunció del seu marit a Cuba, varen ser un cop mol dur per l´actriu. 
Al 1941 es casa amb Miquel Ortin, amic, actor i administrador de la seva companyia.
Estan a Xile s´assabenta que el Govern de Franco ha confiscat tots els bens i l´ha condemnat a l´exili.
Durant els seus 33 anys que va pesar en el exili, va continuar actuant en aquelles terres de Sud-americà i prolongar la seva exitosa carrera d’actriu.
A grans trets deurien saber que al 1942 va crear la 1ª Escola d’Art Dramàtic de Xile, al 1943 es anomenada Presidenta dels Jocs Floral en Llengua Catalana, al 1956 va complir les Noces d’Or amb el Teatre, al 1957 realitza una gira de 5 mesos per Mèxic, al 1958 es construeix la casa a Punta Balena, durant el 1959 el President Tarradellas des de l´exili de França la nomena Delegada de la Generalitat a l´Uruguai.
La gran actriu va morir a Montevideo el 25 d’abril de 1969, durant una intervenció quirúrgica i des de 1988 a petició de la Generalitat de Catalunya, les seves despulles reposen al Cementiri de Molins de Rei, lloc de la seva naixença. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada