dijous, 21 de juliol del 2016

07 = La Mina del Comú i la seva petjada a Dalt de la Vila.


La mina del Comú segons les notes del arxiu Cuyás, la podem situar mes o menys cap a la dècada de 1780 quant en Josep Galceran de Pinós va obrir una mina a la Vall de Canyet, part de la qual estava excavada dins la muntanya i la resta va ser construïda com una galeria soterrada i paral·lela a la llera de la riera d´en Folch i/o per les terres de conreu que travessa, abans d´arribar a l'entrada de la Mina dins a masia de Cal´Andal i després de recorre una distancia aproximada de 1.300 mts, des d`el naixement.

                          

                   Caseta situada uns metres mes amunt de l´estació elèctrica al carrer d´Afrodita
Els primers 300 metres son de construcció senzilla, excavats dins d’un terreny granític que a mes del Doll principal facilita diverses filtracions per augmentar el caudal d’aigua a la mina i els restants 1.000 metres estan construïts amb paret i sostre de volta de mig punt amb maons mol compactes i sense fissures per evitar cap tipus de filtració aliene durant el seu recorregut, es calcula que va ser durant el 1811 quant va quedar totalment enllestida      l´excavació de la muntanya i la galera soterrada de la mina, fins arribar a l´entrada situada a la paret que limitava les finques de Can Viñas i Ca l´Andal i que a partir de 1925 va servir de terraplè per compensar el desnivell del conreu de Ca l'Andal i el nivell del carrer Passatge Viñas.
El terreny on està situat el repartidor al carrer de Lladó, va ser comprat per l’ajuntament al 1804 i posteriorment si va construir la caseta o repartidor de l´aigua, amb un sistema mol original de vasos comunicants similar al que s´utilitzava antigament per els aforaments de Barcelona i que des de 1825 va funcionar sense problemes a l'aigua repartida.
Durant l’aixecament del primer i únic Pla Topogràfic del Recorregut de la Mina del Comú que va ser realitzat per el Centre Excursionista de Badalona amb la col-elaboració dels veïns del carrer de Pujol durant el mes d´abril de 1968 que va constatar l´immobilitat i ai-llament del conducte, també l´estat dels 8 pous de ventilació que disposava la galeria de la mina des de l´origen de Canyet i fins arribar a la masia de Can Martí Pujol on estava el 1º repartidor accessible, mitjançant unes escales i on si quedaven 6 plomes d’aigua per el primer propietari de la mina,del Comú.
Aquella masia va ser enderrocada i juny amb les seves terres de conreu va servir per construir-hi diversos blocs de vivendes a la dècada de 1970, el recorregut de la mina va continuar igualment sota les noves vivendes i las que varen seguir construint-se als terrenys de Can Viñas i també al carrer o Passeig del mateix nom.
A partir d’aquí i fins el 2º repartidor el conducte seguia per un tub ceràmic de 30 cm. soterrat i en direcció a la nau municipal, que amb el temps va ser habilitada com Escorxador Municipal, o Caserna de Bombers i també com a Magatzems de la Brigada.
Aquí també si quedaven 2 plomes d´aigua corresponents a la propietat de 3 veïns del barri, independentment de la que s´utilitzava per els treballs de la brigada municipal, les restants plomes seguien canalitzades fins el repartidor general del carrer de Lladó.
En aquest repartidor arribaven 145 plomes i d´aquestes 108 es quedaven al c/, de Lladó per ser compartides entre 11 propietaris en relació a quantitat de plomes adquirides en el seu dia, les restants 37 plomes arribaven fins al darrer repartidor del carrer de Barcelona on el seu cabdal era distribuït entre 12 propietaris, fins i tot l´ultima ploma era per una casa situada al carrer del Temple, durant el 1931.
La quantitat de aigua de la mina del Comú, estava estimada en uns  255.000 litres diaris, dels que s’aprofitaven uns 115.000 i la resta que oscil-lava segons la la pluviometria anual, es derivava al sobreeixidor municipi, les referències de caudal i aprofitaments de l’aigua del Comú, estan ressenyades per Jaume Sunyol Sempere en el seu llibre “ El subministrament d´aigües de Badalona en el seus inicis d´expansió “
Amb data del 5 de desembre de 1970 la Prefectura de Sanitat de Badalona, prohibia l’utilització per us domèstic de les aigües procedents de les mines locals, per un principi de Pandèmia de Colera detectada a les aigües no clorades de les mateixes, entre elles incloïa la Mina del Comú , de Ca l´Arnús , de Cal Amigó.....
A partir de la notificació que es prohibia utilitzar aigua del Comú, la mateixa administració va desviar totalment a la claveguera, l'aigua que procedent del seu naixement de Canyet arribava canalitzada fins a un local del consistori en aquest cas els magatzems de la Brigada Municipal, situats a la cruïlla dels c/. Quintana Alta amb San Josep i de Roses.
Anys desprès i amb el vist i plau de l’administració, es va desviar totalment el cabdal des de l'origen i es perdia per la Riera de Canyet els mes de 255.000 litres diaris d´aigua, un bon regal amb destinació desconeguda i sense aprofitament ......... que sapiguem. . .
A partir de la prohibició de utilitzar l´aigua de la mina del Comú al 1970 i en contrapartida es va incrementar la construcció desordenada de noves vivendes en lloc de les antigues masies i terres de conreu, actualment tot el recorregut de la mina del Comú i la seva ga-leria excavada a terra ha desaparegut per la manca de protecció oficial, fins i tot l'entrada per el Paratge Viñas.
De tota aquella obra del segle XVIII, tenint en compte els mitjans de que disposaven els vilatans de l´època, lamentablement avui sols ens resta una caseta per sobre de l´Estació Receptora Elèctrica en el carrer d' Afrodita, en la que si t´acostes pots escoltar el rumor del aigua quant raja entre les pedres granítiques de la muntanya.

                Les equivalències del càlcul de les Plomes d´aigua son de :





                Una Ploma equival a  0,0255 litres d´aigua per segon.
               Una Ploma amb una hora.raja 92 litres d´aigua
               Una Ploma amb un dia.raja 2208 litres d´aigua


                          



              Detall del frontal i portes del Repartidor del c/. Llado      foto jexpósito 2205
..





.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada